Gå til hovedinnhold

Z

En smak av filmklubb – Filmhistorienes mest berømte politiske thriller.

Filmen vises i samarbeid med Bodø filmklubb og Institut français.

Arkivert

Denne filmen var en del av programmet i .

Den legendariske regissøren Costa-Gavras har siden 1960-tallet vært et av de toneangivende navnene i både europeisk og amerikansk film, kjent for sine intelligente og engasjerende thrillere som tar utgangspunkt i politiske eller historiske forhold.

I 1968, etter nesten to års slit for å skaffe finansiering, lykkes det Costa-Gavras å starte produksjonen av Z. Basert på en bok av eksil-grekeren Vassili Vassilikos er Z den sanne historien om rettssaken rundt drapet på Grigorios Lambrakis i 1963. Nærmere etterforskning viste at Lambrakis død var en ren likvidering på oppdrag av militærregimet i Hellas. Lambrakis-saken ble et politisk svært betent tema både innenfor og utenfor Hellas’ grenser.

Z er ikke bare historien om Lambrakis, sier Costa-Gavras. Det er også historien om Martin Luther King og andre fredsforkjempere som har blitt ofre for politisk maktkamp. Z er et symbol på de ekstreme midler fascismen er villig til å ta i bruk for å nå sine mål. Den står også som det perfekte eksempel på filmmediets evne til å formidle politiske budskap.

Z vant juryens spesialpris i Cannes i 1969.
Jean- Louis Trintignant fikk prisen for beste mannlige skuespiller.

Hovedsponsorer

Hovedsamarbeidspartnere

Støttespillere

Samarbeidspartnere